Sunday, August 7, 2011

Nasi Kerabu


 1. Nasi
3 cawan beras biasa
2 cawan air
15 kuntum bunga telang(didihkan bersama 1 cawan air biasa)-jangan guna bunga sembarangan bimbang beracun-kalau x ada bunga itu guna perwarna biru tulin @ serbuk kunyit
1 helai daun pandam saiz sederhana
1 sudu kecil garam

Cara-cara
1. Cuci beras hingga bersih. Kemudian masukkan 2 pot air & air bunga telang tadi, daun pandan & garam.
2. Tanaklah beras hingga masak.(saya guna rice cooker). Sukatan sama dgn memasak nasi biasa.

2. Tumis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 keping asam gelugur/keping
sedikit belacan
2 sudu besar budu
1 biji buah keras
3 sudu serbuk cili
2 batang serai(dititik)
sedikit gula melaka
gula
garam
2 sudu minyak masak untuk menumis
3 cawan air biasa
1 cawan santan segera segar

Cara-cara
1. Blend bawang merah,bawang putih,halia,belacan, buah keras.
2. Panaskan periuk & masukkan minyak masak. Apabila minyak sudah panas, tumis bahan yang dikisar.
3. Setelah agak garing masukkan cili kering & 3 cawan air & biarkan mendidih seketika..
4. Masukkan santan,asam jawa, gula melaka,serai, budu, gula, garam.
5. Biarkan mendidih dengan api perlahan. Lagi lama tambah sedap. Apabila tumis hampir kering, tambahkan air. Sesuaikan rasa mengikut citarasa. Orang Kelantan biasanya suka rasanya ada manis-manis sikit.

Sambal Kelapa
3 cawan kelapa parut(putih lagi cantik, tanpa kulit)(goreng tanpa minyak hingga garing)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
10 biji lada hitam
sedikit asam jawa
5 ikan kukus(nak putih guna ikan uji rashid/tulai. nak gelap sikit guna ikan selayang/basung)
sedikit gula melaka
gula 
garam
1 sudu besar budu

Cara
1. Kisar bawang merah, bwang putih, halia, lada hitam & serai.
2. Tumis bahan kisar tanpa minyak.
3. Masukkan gula melaka, budu, asam jawa.
4. Apabila bahan tumisan agak kering, masukkan ikan kukus yg telah buang segala tulang & diramas2 sehingga hancur. Seterusnya, masukkan kelapa goreng & perasakan garam & gula.

Sambal lada
10 biji cili api
jus limau nipis
gula
garam

cara-cara
1. Kisar cili api dalam blender kering
2. Masukkan cili kisar dalam bekas & tambahkan jus limau nipis. Perasakan gula & garam.

Nasi kerabu sedap dimakan bersama ulam-ulaman(dihiris halus-daun kesum,daun serai kayu,bunga kantan,kacang panjang, timun di samping taugeh), keropok keping, solok lada, ayam percik, daging bakar & ikan celup tepung.

Resepi ihsan daripada Dr. Azman(pemilik Restoran Yati Ayam Percik) & reka-reka sendiri.




No comments:

Post a Comment