Wednesday, July 25, 2012

PUDING KARAMEL 1


Bahan-bahan

7 biji telur
1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu besar esen Vanilla
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
3 sudu besar gula – untuk buat karamel
2 sudu besar air biasa

Cara-cara















Masukkan gula ke dalam loyang dan panaskan di atas api yang kecil. Apabila gula keperangan keseluruhannya, padamkan api. Masukkan 2 sudu besar air dengan berhati-hati sebab akan berlaku percikan. Nyalakan api semula. Kacau sehingga gula larut sepenuhnya. Sejukkan loyang. 


Kacau telur di dalam bekas atau mangkuk. Masukkan tepung kastard, susu pekat, susu cair dan esen Vanilla. Kacau sehingga sebati. 


Tapis adunan.




Tuang adunan ke dalam loyang tadi dan kemudian kukus dengan api yang sederhana selama 40 - 50 minit.


Keluarkan dari pengukus dan sejukkan.



Terbalikkan karamel dalam bekas yang sesuai.
Siap untuk dihidangkan. Lebih sedap jika disejukkan dalam peti ais.


diubah suai daripada sumber ; http://dapurmalaysia.com/resepi-puding-karamel/

No comments:

Post a Comment