Sunday, July 29, 2012

Lemak Putih Pucuk Paku


Bahan-bahan
1 ikat pucuk paku dipotong 2 cm)
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1biji cili hijau
10 biji lada hitam
1 ekor ikan selayang @ basung @ tulai ( dikukus & dibuang tulang)
setengah cawan santan
1 biji ubi keledek @ ubi manis (dibuang kulit dan dipotong menyerong)
1 cawan air
garam secukup rasa

Cara-cara
1. Kisar bawang merah, bawang putih, lada hitam dan ikan.
2. Masakkan bahan kisar bersama pati santan, keledek dan 1 cawan air. sehingga keledek empuk.
3.Masukkan pucuk paku, cili hijau dan perasakan garam.
4. Apabila pucuk paku bertukar warna matikan api. Jangan masak terlalu lama nanti pucuk pakunya lembik.

No comments:

Post a Comment