Monday, July 23, 2012

Kentang Puff



Bahan-bahan ( 18 biji ) 

Untuk buat doh pastri:( cara di resipi pastri lapis)
  • 150ml air sejuk (air peti ais)
  • 300g tepung roti
  • 3 sudu besar minyak jagung/minyak matahari
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • 1 sdk baking powder
  • 200g pastri marjerin 
  • 1 biji telur ayam
  • 1 sudu teh garam


    Bahan sapuan atas puff
    1 biji kuning telur

    Untuk inti: 
  • 1 keping dada ayam (dipotong dadu kecil2)
  • 2 ulas bawang putih 
  • 3 ulas bawang merah
  • setengah inci halia
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan (campur dengan 3 sudu besar air)
  • 2 biji kentang saiz sederhana (dibuang kulit & dipotong dadu kecil2 & rebus hingga empuk
  • daun bawang dan daun sup dipotong halus (pilihan)
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1 sudu besar minyak masak
 Cara masak inti

1. Kisar bawang merah, halia dan bawang putih.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing.
3. Masukkan rempah kari ikan dan bawang besar.
4. Setelah rempah masak, masukkan ayam  dan gaul sebati.
5. Masukkan kentang rebus, gula, garam dan daun bawang dan daun sup.
6. Kacau sehingga masak.

Cara-cara  

Ambil satu keratan doh dan canai segi empat bujur



Kemudian letak inti dalamnya. 

  
Tutup doh pastri . 
  
Tekan dengan garfu di tepi-tepinya.


Kelar secara menyerong atau memanjang atau tanpa kelaran
   
Ulangi langkah yang sama untuk doh yang lain.

Lengserkan dulang membakar dengan marjerin. Sapukan campuran telur kuning  di atas puff.


Bakar dalam oven dengan kepanasan 180C  selama 20 minit. Selepas masak sapukan puff dengan mentega/marjerin.


Kentang Puff boleh disejukbekukan.

No comments:

Post a Comment