Sunday, July 29, 2012

Karipap Bulat Berpusing2



Bahan inti
  • 1 keping dada ayam (dipotong dadu kecil2)
  • 2 ulas bawang putih 
  • 3 ulas bawang merah
  • setengah inci halia (pilihan)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan (campur dengan 3 sudu besar air)
  • 2 biji kentang saiz sederhana (dibuang kulit & dipotong dadu kecil2 & rebus hingga empuk
  • daun bawang dan daun sup dipotong halus (pilihan)
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1 sudu besar minyak masak
 Cara masak inti
1. Kisar bawang merah, halia dan bawang putih.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing.

3. Masukkan rempah kari ikan dan bawang besar.

4. Setelah rempah masak, masukkan ayam  dan gaul sebati.

5. Masukkan kentang rebus, gula, garam dan daun bawang dan daun sup.

6. Kacau sehingga masak.

Bahan Doh

Bahan A (Doh Minyak)
4 cawan  tepung gandum
1 cawan air suam
Suku  cawan minyak masak
Setengah sudu KFC  garam
* Gaul tepung dan minyak masak. Masukkan campuran air dan garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati. Apabila adunan sudah jadi doh jangan lagi ditambah air. Buatkan bebola2 kecil. (buat 8 bebola kecil)

Bahan B (Doh shortening[lelemak sayur])
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar shortening


* Gaul & uli hingga menjadi doh yg tak melekit. Sekiranya adunan belum jadi doh, tambahkan shortening. Buatkan bebola2, lebih kecil dari doh minyak. (buat 8 bebola kecil)

Cara:
Ambil setiap bebola dari doh shortening dan masukkan ke dalam bebola minyak yg telah dileperkan hingga menjadi satu bebola yg besar.
Ulang hingga kesemua bebola habis digunakan.

Kemudian ambil sebiji bebola tadi dan canaikan hingga menjadi persegi empat. 

Sesudah itu gulung doh tadi hingga menjadi seperti swiss roll. 

Setelah itu canai lagi (memanjang) lalu digulung sekali lagi.

Akhir sekali, potonglah doh ini kpd 6 bahagian mengikut saiz karipap anda. Buat seperti ini kpd kesemua bebola tadi hingga selesai. (Kalau 4 bahagian kulit karipap anda agak tebal). Manakala 8 bahagian agak nipis.

Ambil satu gulungan yg telah dihiris/potong tadi dan canai leper. 

Ambil satu lagi gulungan yg telah dihiris/potong tadi dan canai leper


Letak inti



Tutup dengan kulit karipap yang satu lagi

Kelim di sekelilingnya.
Goreng dalam minyak yang banyak dengan api sederhana. Karipap ini boleh disejukbekukan.

No comments:

Post a Comment