Tuesday, August 14, 2012

Soto Ayam

bahan A
5 paket ketupat nasi mini
air secukupnya

cara
1. Rebus ketupat mini sehingga masak dengan api perlahan.

bahan B
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
1 sudu besar rata ketumbar biji
1 sudu besar rata jintan manis biji
1/4 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
1 paket sup bunjut
2 keping dada ayam dengan tulang belakangnya
daun sup tanpa dihiris
daun bawang tanpa dihiris
2 sudu minyak

cara
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, buah keras, ketumbar, jintan manis, kunyit hidup sehingga lumat.
2. Tumis bahan yang ditumbuk sehingga garing.
3. Masukkan 2 cawan air & sup bunjut biarkan mendidih 10 minit.
4. Masukkan ayam biarkan mendidih sehingga ayam separuh masak. Perasakan garam. Angkat & tos ayam tersebut.
5. Tambah 5 cawan air atau lebih. Tambah garam, daun sup, daun bawang & serbuk perasa & renehkan sup dengan api perlahan.
6. Ayam digoreng sehingga garing & disiat kecil-kecil.

Bahan C (begedil)
2 biji kentang saiz sederhana
minyak untukmenggoreng
garam
putih telur

cara
1. Kupas kulit kentang & belah lapan & goreng.
2. Apabila sudah garing angkat & ketepikan.
3. Tumbuk kentang hingga lumat.
4. Perasakan garam & bentukkan bulat leper.
5. Celup dalam telur putih dan goreng.

Bahan D (untuk hiasan)
daun sup dihiris halus
daun bawang dihiris halus
telur rebus
bawang goreng

Bahan E(sambal kicap)
cili api (kisar halus)
kicap manis
minyak masak untuk menumis
2 ulas bawang putih((diketuk & racik halus)
air

cara
1. Tumis bawang putih hingga garing.
2. Masukkan air & cili api kisar.
3. Didihkan selama beberapa minit & masukkan kicap.
4. Didihkan sehingga sedikit pekat.
5. Siap.

Bahan F (suhun)
1 paket suhun saiz sedehana
air secukupnya

cara
1. Didihkan air.
2. masukkan suhun.
3. Biarkan seketika.
4. lalukan suhun pada air paip & toskan.

Cara penyediaaan
1. Campurkan nasi impit, ayam yg dicarik2, suhun, daun sup, daun bawang, bawang goreng,telur, begedil.
2. Siram kuah sup & tambah sambal kicap.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment