Thursday, August 2, 2012

Kuih Cara Berlauk



BAHAN UNTUK INTI
  • 1 keping dada ayam ( dipotong kecil2 ikut suka hati}
  • 2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )
  • setengah biji bawang besar(ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (dumbuk)
  • Sedikit daun bawang/sup di racik2 dan lada merah di potong serong(pilihan & untk cantik)
  • Garam dan sedikit gula
  • 1 sudu besar minyak untuk menumis
BAHAN UNTUK ADUNAN TEPUNG:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan susu cair
  • 1 biji telur
  • 2 cawan air (kalau pekat tambah sedikit air)
  • 3 helai daun pandan (utk warna hijau oiriginal. Pewarna tidak baik utk kesihatan. Kalau suka kuning boleh guna serbuk kunyit)
  • 1/2 sudu KFC garam
  • 1 sudu besar planta/marjerin
CARA-CARA MENYEDIAKAN INTI
  1. Tumbuk bwng putih dan bwng besar sehingga lumat.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bhn yg di tumbuk, masukkan rempah kari yg di bancuh dngn sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan daging ayam. Tambah sedikit air jika perlu dan masak hingga daging empuk.
  4. Masukkan garam dan sedikit gula, daun sup dan daun bawang.. Kacau hingga sebati dan kering.
  5. Setelah siap...angkat dan ketepikan dulu.
UNTUK MENYEDIAKAN ADUNAN TEPUNG

1. Daun pandan dipotong dan dikisar bersama 2 cawan air dan ditapis.
2. Bancuh tepung gandum bersama air daun pandan, susu cair, garam, planta dan telur.
3. Tapis adunan.
 

CARA MEMASAK KUIH
  1. Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
  2. Tuang adunan 3/4 penuh sahaja.
  3. Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun sup dan daun bwng.
  4. Tutup gunakan tutup periuk selama 4 minit atau sehingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan bolehlah dihidangkan

No comments:

Post a Comment