Saturday, August 11, 2012

Kuih Sagu @ Bronok



Bahan-bahan:
1 cawan sagu biji kecil berwarna merah
3 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 cawan kelapa parut putih sahaja(muda)
1/2 sudu kecil (sudu kfc) garam
1 helai daun pandan
 
Cara-caranya:
1. Panaskan air dan gula hingga mendidih.
2. Masukan sagu, kemudian kacau rata sehingga adunan pekat sedikit.
3. Apabila adunan nampak pekat sedikit, loyang yang telah digriskan dengan sedikit minyak.
4. Kukus selama 20 minit atau sehingga sagu menjadi jernih.
5. Kukus kelapa dan gaulkan dengan garam.
6.Apabila kuih sagu telah sejuk potong mengikut bentuk kesukaan anda & gaul dengan kelapa.

ubah suai drp resipi : Puan Ani Bawok dalam RTTRIK

No comments:

Post a Comment

Post a Comment