Friday, October 5, 2012

TAUHU SUMBAT @ BERINTI

Tauhu sumbat. Sedap dimakan bersama mi kering goreng.

Bahan A
8 biji tauhu pok (tauhu kecil)
Inti secukupnya (resipi dibawah)-guna satu perempat shj. Selebihnya simpan dalam freezer.


Bahan B
# 4 pot isi ikan tenggiri @ 500g
4 sudu kfc gula
4 sudu kfc garam[saya guna garam bukit. Garam biasa kurangkan kuantiti]
12 ketul ais kiub @ 200g
8 ulas bawang putih
1 cawan tepung jagung @ 100g
setengah cawan tepung kanji @ 50g
1 biji  telur
1 sudu kfc serbuk lada hitam
Cara
1.kisar isi ikan,gula,garam,bawang putih, lada hitam, & ais hingga lumat dlm pengisar makanan(food processor).
2.masukkan tepung jagung & tepung kanji & kisar hingga sebati.
3.rehat beberapa jam dalam pet ais sblm dibulat2.
#pot plastik utk sukat beras yg sedia ada dlm rice cooker.

Bahan C

2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil serbuk lada sulah
setengah sudu kecil gula
1 sudu kecil stok pekat ayam maggi
2 cawan air biasa
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 sudu besar minyak untuk menumis
hirisan daun bawang,daun sup dan bawang goreng untuk hiasan

cara2
1. Panaskan minyak & tumis bawang hingga garing.
2. Masukkan air, kicap manis, sos tiram, stok ayam, gula. Didihkan.
3. Masukkan tauhu & didihkan hingga intinya masak.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung. Perasakan. Kalau kurang masin tambah garam. Kalau masin, tambah air.
5. Hidangkan & taburkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment