Thursday, October 11, 2012

FISHBALL @ BEBOLA IKAN


bahan2
1 pot isi ikan tenggiri
1 sudu kfc garam
1 sudu kfc gula

2 ulas bawang putih dihiris halus
suku sudu kfc serbuk lada sulah
3 ketul ais kiub
setengah biji putih telur
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kanji

cara2

1. Gunakan blender kering[kecil] utk kisar isi ikan bersama ais kiub & bawang putih, gula, garam, serbuk lada sulah.
Lakukan beberapa kali kerana muatan blender ini sedikit.
2. Gaul bahan yg diblend dengan tepung jagung, tepung kanji & putih telur hingga sebati secara manual.
3. Kisar sekali lagi adunan tadi beberapa kali dalam kuantiti yg kecil.
4. Didihkan air. Masukkan sedikit minyak masak. Bulat2kan adunan & rebus sehingga bebola ikan timbul di permukaan periuk. Angkat bebola & masukkan ke dalam air biasa. Biarkan seketika.
5. Toskan bebola.

No comments:

Post a Comment