Bahan-bahan
500 gram bread flour
3 sudu teh yis
1 sudu teh garam halus
500 gram bread flour
3 sudu teh yis
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
3 sudu teh minyak masak/minyak jagung/minyak bunga matahari/minyak zaitun
3 sudu teh minyak masak/minyak jagung/minyak bunga matahari/minyak zaitun
1 susu besar shortening
250ml air biasa
250ml air biasa
cara-cara
1.Bancuh yis dengan air, gula & kacau rata.
2.Gaul tepung roti & garam hingga sekata. Masukkan air yis sedikit demi sedikit & uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Lagi lama lagi bagus. Tutup dengan kain sehingga naik sekali ganda.
1.Bancuh yis dengan air, gula & kacau rata.
2.Gaul tepung roti & garam hingga sekata. Masukkan air yis sedikit demi sedikit & uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Lagi lama lagi bagus. Tutup dengan kain sehingga naik sekali ganda.
3. Apabila telah naik sekali ganda, bahagikan kepada 10 bahagian yang sama besar untuk piza mini dan 5 bahagian untuk saiz biasa.
No comments:
Post a Comment