Bahan-bahan
( 18 biji )
Untuk buat doh pastri:( cara di resipi pastri lapis)
- 150ml air sejuk (air peti ais)
- 300g tepung roti
- 3 sudu besar minyak jagung/minyak matahari
- 1 sudu besar jus limau nipis
- 1 sdk baking powder
- 200g pastri marjerin
- 1 biji telur ayam
- 1 sudu teh garam
Bahan sapuan atas puff
1 biji kuning telur
Untuk inti: - 1 keping dada ayam (dipotong dadu kecil2)
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- setengah inci halia
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 2 sudu besar serbuk kari ikan (campur dengan 3 sudu besar air)
- 2 biji kentang saiz sederhana (dibuang kulit & dipotong dadu kecil2 & rebus hingga empuk
- daun bawang dan daun sup dipotong halus (pilihan)
- gula dan garam secukup rasa
- 1 sudu besar minyak masak
Cara masak inti
1. Kisar bawang merah, halia dan bawang putih.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing.
3. Masukkan rempah kari ikan dan bawang besar.
4. Setelah rempah masak, masukkan ayam dan gaul sebati.
5. Masukkan kentang rebus, gula, garam dan daun bawang dan daun sup.
6. Kacau sehingga masak.
Cara-cara
1. Kisar bawang merah, halia dan bawang putih.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing.
3. Masukkan rempah kari ikan dan bawang besar.
4. Setelah rempah masak, masukkan ayam dan gaul sebati.
5. Masukkan kentang rebus, gula, garam dan daun bawang dan daun sup.
6. Kacau sehingga masak.
Cara-cara
Kemudian letak inti dalamnya.
Tutup doh pastri .
Tekan dengan garfu di tepi-tepinya.
Kelar secara menyerong atau memanjang atau tanpa kelaran
Ulangi langkah yang sama untuk doh yang lain.
Lengserkan dulang membakar dengan marjerin. Sapukan campuran telur kuning di atas puff.
Bakar dalam oven dengan kepanasan 180C selama 20 minit. Selepas masak sapukan puff dengan mentega/marjerin.
No comments:
Post a Comment