Bahan -bahan ( 50 biji)
1 bungkus kulit popia (saiz sederhana)
Inti
2 biji sengkuang (saiz sederhana) - dibuang kulit & disagat
2 biji lobak merah (dibuang kulit & disagat)
1 ikat kangkung ( buang daunnya & potong kecil2
1 keping dada ayam (didadukan kecil2)
10 biji bebola ayam ( dipotong memanjang)
1 labu bawang besar(dimayang)
2 ulas putih (diketuk & hiris halus)
sedikit daun bawang & daun sup (dipotong halus)
1 sudu besar minyakk masa
garam secukup rasa
cara
1. Panaskan minyak & tumis bawang putih hingga garing.
2. Masukkan bawang besar & isi ayam & bebola ayam,
3. Masukkan kangkung.
4. Masukkan sengkuang, lobak merah, daun bawang, daun sup & perasakan garam. Gaul rata. Jangan masak terlalu lama.
5. Toskan selama setengah jam.
6. Ambil sekeping kulit popia, letakkan inti dan gulung. Letakkan sedikit air di hujung kulit popia sebagai pelekat. Buat sehingga habis kulit popia
7.Goreng popia dalam kuali panas sehingga warna kekuningan.
*** popia boleh disejukbekukan
No comments:
Post a Comment