Bahan-bahan ( 18 biji )
- 150ml air sejuk (air peti ais)
- 300g tepung roti
- 3 sudu besar minyak jagung/minyak matahari
- 1 sudu besar jus limau nipis
- 1 sdk baking powder
- 200g pastri marjerin
- 1 biji telur ayam
- 1 sudu teh garam
Cara-cara
Dalam satu bekas, masukkan bhn2
doh KECUALI pastri margerin (ikut susunan iaitu mula2 masukkan air).
Kemudian gaul dgn tangan pastu uli hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
Ambil 1 adunan pastri & lumur dengan tepung gandum.
Canaikan pastri setebal 0.5 cm dan berbentuk empat segi bujur.
Ambil 100g pastri marjerin dan diletakkan di atas doh menutupi dua pertiga permukaan.
Lipat satu pertiga pastri yang tidak berpastri marjerin menutupi setengah permukaan doh yang berpasteri marjerin.
Lipat lebihan satu pertiga doh yang berpastri marjerin.
Palingkan doh seperti dalam gambar. lakukan begini setiap kali sebelun mencanai kepada empat segi bujur.
Doh yang telah dicanai kepada 4 segi bujur
Lipatkan doh seperti melipat buku.(lipatan kali 1)
Doh yang sudah berlipat,simpan dalam bekas bertutup dan rehatkan selama 1 jam dalam peti ais sebelum lipatan seterusnya. Lakukan langkah yang sama untuk doh kedua.
Keluarkan doh daripada peti sejuk dan canai setebal 0.5 cm.
Lipatkan doh seperti melipat buku.(lipatan kali 2)
Palingkan doh seperti dalam gambar. lakukan begini setiap kali sebelun mencanai kepada empat segi bujur.
Canai setebal 0.5 cm.
Lipatkan doh seperti melipat buku.(lipatan kali 3)
Palingkan doh seperti dalam gambar. lakukan begini setiap kali sebelun mencanai kepada empat segi bujur.
Canai doh setebal 0.5 cm
Potong doh kepada 3 bahagian
Ambil satu daripada potongan dan potong kepada 3 bahagian.
Ambil satu keratan doh dan canai segi empat bujur.
Kemudian boleh disejukbekukan.
No comments:
Post a Comment