Thursday, July 28, 2011

mi kuning

                                               oleh: hasiah63

 Bahan-bahan ( anggaran 1 kg )
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna kuning/serbuk kunyit
Cara-cara
  1. Air, garam dan pewarna dikacau sebati.
  2. Pecahkan telur ke dalam tepung, kemudian masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga menjadi doh.
  3. Bulatkan menjadi beberapa bahagian kecil, bentukkan memanjang.
  4. Gelek menggunakan mesin bahagian buat karipap no.7 (yang paling tebal-mengikut mesin masing-masing), buat hingga selesai.
  5. Gelek pula no.1(paling nipis). Sapukan tepung pada kepingan doh tadi, supaya tidak melekat antara satu sama lain.
  6. Gelekkan pula pada mesin bahagian buat mi, pegang semasa gelek doh tersebut supaya mee tidak menjadi keriting.
  7. Celurkan mi ke dalam air mendidih yang dicampur dengan sedikit minyak lebih kurang 3-4minit.
  8. Angkat dan basuh sekejap di bawah air yang mengalir.
  9. Toskan, apabila kering sedikit barulah gaulkan dengan minyak.

No comments:

Post a Comment