Wednesday, August 1, 2012

Sate ikan

Bahan-bahan
1 kg ikan kembung(dibersihkan & dibuang tulang)
200 g tepung kanji
2.5 sudu KFC garam
2 sudu KFC gula
setengah labu bawang putih
12 ketul ais ( ais dlm bekas ais bentuk kiub)
setengah sudu KFC baking powder
setengah sudu KFC soda bikarbonat
suku cawan minyak
minyak untuk menggoreng

Sos
1 cawan  sos cili Thai Kimball
5 biji cili api(boleh tambah cili kalau suka pedass berasap)
2 cawan air biasa
3 ulas bawang putih
sedikit asam jawa
satu sudu besar bijan
sedikit tepung kanji( dibancuh dengan air untuk memekatkan sos) 
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Kisar cili api, bawang putih dengan setengah cawan air dan dididihkan.
2. Masukkan sos cili, air, asam jawa, gula, dan garam dan biarkan mendidih.
3. Akhir sekali masukkan tepung kanji.


Cara-cara
1. Masukkan isi ikan kembung, bawang putih, garam, gula, dan ais dalam pengisar makanan(food processor) dan kisar hingga hancur dan sebati.
2. Masukkan tepung kanji dan kisar lagi. Sekiranya adunan masih keras tambah sedikit air. Seterusnya, masukkan soda dan baking powder dan kisar. Akhir sekali masukkan minyak dan kisar lagi. Doh yang terhasil lembik sedikit daripada doh keropok lekor.
3. Bulat-bulatkan sebesar ibu jari dan goreng dalam gorengan tenggelam.
4. Sate ikan yang sudah masak dicucuk dengan lidi dan dicicah  sos.

* saya rehatkan dulu adunan selama 12 jam dalam peti sejuk seblm dibulat2kan dan digoreng.

No comments:

Post a Comment