Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
• 250 gm mentega
• 125 gm gula halus
• 1 biji telur
• 1 tsp esen vanilla
• 50 gm serbuk badam (optional)
• 200 gm tepung jagung*
• 300 gm tepung gandum*
• 2 sudu tepung beras*
• 1 tsp baking powder*(*di ayak bersama)
• 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
• 50 gm badam cincang (utk hiasan)
• +/- 700 gm coklat masakan
• sedikit minyak jagung @ minyak bunga matahari utk cairkan coklat
Cara-cara
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
3. Masukkan serbuk badam, kacau
4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
8. Bakar pada suhu 170'c.d selama 15 minit
9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
10. Celup biskut dalam coklat masakan dan masukkan dalam mangkuk kertas. (Saya guna penyepit) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
ubah suai drp http:// yatiememories.blogspot.com/ 2012/08/almond-london.htm
• 50 gm serbuk badam (optional)
• 200 gm tepung jagung*
• 300 gm tepung gandum*
• 2 sudu tepung beras*
• 1 tsp baking powder*(*di ayak bersama)
• 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
• 50 gm badam cincang (utk hiasan)
• +/- 700 gm coklat masakan
• sedikit minyak jagung @ minyak bunga matahari utk cairkan coklat
Cara-cara
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
3. Masukkan serbuk badam, kacau
4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
8. Bakar pada suhu 170'c.d selama 15 minit
9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
10. Celup biskut dalam coklat masakan dan masukkan dalam mangkuk kertas. (Saya guna penyepit) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
ubah suai drp http://
No comments:
Post a Comment