Friday, August 3, 2012

Kuih Ketayap





Bahan-bahan inti
1 cawan kelapa muda parut
1/4 sudu KFC(kecil) garam
1/2 cawan air gula melaka sederhana pekat
1 helai daun pandan dicarik2

Cara memasak inti
1. Masakkan semua bahan dalam kuali dengan api sederhana.
2. Kacau sebati sehingga agak kering, Angkat dan sejukkan.

Bahan untuk kulit
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu cair
1/2 sudu KFC garam
2 cawan air
5 helai daun [Pandan saiz kecil]
1 biji telur


  Cara menyediakan adunan kulit

1. Daun pandan dipotong dan dikisar bersama 2 cawan air dan ditapis.
2. Bancuh tepung gandum bersama air daun pandan, susu cair, garam, dan telur.
3. Tapis adunan.
 

CARA MEMASAK KUIH
 

1.Panaskan kuali. Gunakan api sederhana. Sapukan sedikit minyak. 
2.Tuang adunan dan lenggangkan kuali seperti memasak telur dadar nipis.
3. Apabila masak, angkat. Letak inti di hujung, lipat kiri dan kanannya dan gulung. Siap.
5. Ulangi  langkah 1 hingga 3 sehingga adunan habis.


No comments:

Post a Comment