BAHAN UNTUK INTI
- 1 keping dada ayam ( dipotong kecil2 ikut suka hati}
- 2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )
- setengah biji bawang besar(ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (dumbuk)
- Sedikit daun bawang/sup di racik2 dan lada merah di potong serong(pilihan & untk cantik)
- Garam dan sedikit gula
- 1 sudu besar minyak untuk menumis
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan susu cair
- 1 biji telur
- 2 cawan air (kalau pekat tambah sedikit air)
- 3 helai daun pandan (utk warna hijau oiriginal. Pewarna tidak baik utk kesihatan. Kalau suka kuning boleh guna serbuk kunyit)
- 1/2 sudu KFC garam
- 1 sudu besar planta/marjerin
- Tumbuk bwng putih dan bwng besar sehingga lumat.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bhn yg di tumbuk, masukkan rempah kari yg di bancuh dngn sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
- Masukkan daging ayam. Tambah sedikit air jika perlu dan masak hingga daging empuk.
- Masukkan garam dan sedikit gula, daun sup dan daun bawang.. Kacau hingga sebati dan kering.
- Setelah siap...angkat dan ketepikan dulu.
1. Daun pandan dipotong dan dikisar bersama 2 cawan air dan ditapis.
2. Bancuh tepung gandum bersama air daun pandan, susu cair, garam, planta dan telur.
3. Tapis adunan.
CARA MEMASAK KUIH
- Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
- Tuang adunan 3/4 penuh sahaja.
- Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun sup dan daun bwng.
- Tutup gunakan tutup periuk selama 4 minit atau sehingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan bolehlah dihidangkan
No comments:
Post a Comment