- 1 mangkuk kecil mi kuning (cuci dan ditoskan)
- 5 ekor udang saiz besar(belah belakang)
- 5 ekor udang saiz kecil(belah belakang & buang cengkerang kepalanya)
- 3ulas bawang putih*
- setengah labu bawang besar*
- setengah biji tomato holland*
- 1 sudu besar udang kering* (bahan * dikisar)
- 5 sudu besar cili kering kisar(mau pedas tambah kuantitinya)
- garam secukup rasa
- 3 mangkuk kecil air atau secukupnya
- 3 tangkai sawi (bersihkan & potong pendek2)
- 5 biji bebola ikan
- garam secukup rasa
- 1 sudu kicap manis (pilihan)
- daun sup
- bawang goreng
Cara-cara
- Kisar bawang putih, setengah biji tomato, udang kering, bawang besar & sedikit air..
- Tumis bahan2 kisar hingga wangi dan garing, Kemudian masukkan 5 sudu besar cili kering kisar. Didihkan bersama 1 mangkuk. air
- Apabila mendidih, masukkan udang. Angkat semua udang apabila kepalanya telah bertemu dengan ekor. Kepala udang kecil dikisar bersama 2 mangkuk air.
- Masukkan air udang tadi & didihkan.
- Masukkan mi kuning. Kemudian masukkan bebola ikan, udang2 dan sawi.
- Perasakan dengan garam..
- Matikan api.
- Hias dengan daun sup & bawang goreng.
- Siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment