Sunday, February 17, 2013

ROTI MANIS

BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 375 gm tepung roti (high protein flour)
  • 100 gm tepung gandum
  • 35 gm susu tepung
  • 1 biji telur
  • 80 gm gula halus
  • 3/4 camca teh garam
  • 1 bungkus yis brand kijang
  • 150 ml air suam (kurang lebih)
  • 40 gm mentega
  • 4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 gm tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
  • sedikit planta untuk sapuan
CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK DOH ROTI :- 
  1. Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar. Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau hingga perang keemasan. 
  4. Keluarkan roti dari oven dan sapukan planta di atasnya.
DIUBAH SUAI DARIPADA  http://yatiememories.blogspot.com/2013/02/roti-manis-ala-jepun.html. TQVM

No comments:

Post a Comment