Bahan A
setengah biji peria biasainti secukupnya [ resipi di bahan B]
minyak masak
Cara2
1. Peria dibuang empulur dan bijinya.
2. Rendam dalam air garam selama 2 jam @ tak rendampun ok juga.
3. Masukkan inti ke dalam peria.
4. Goreng sehingga masak.
Bahan B
# 4 pot isi ikan tenggiri @ 500g
4 sudu kfc gula
4 sudu kfc garam[saya guna garam bukit. Garam biasa kurangkan kuantiti]
12 ketul ais kiub @ 200g
8 ulas bawang putih
1 cawan tepung jagung @ 100g
setengah cawan tepung kanji @ 50g
1 biji telur
1 sudu kfc serbuk lada hitam
# 4 pot isi ikan tenggiri @ 500g
4 sudu kfc gula
4 sudu kfc garam[saya guna garam bukit. Garam biasa kurangkan kuantiti]
12 ketul ais kiub @ 200g
8 ulas bawang putih
1 cawan tepung jagung @ 100g
setengah cawan tepung kanji @ 50g
1 biji telur
1 sudu kfc serbuk lada hitam
Cara
1.kisar isi ikan,gula,garam,bawang putih, lada hitam, & ais hingga lumat dlm pengisar makanan(food processor).
2.masukkan tepung jagung & tepung kanji & kisar hingga sebati.
3.rehat beberapa jam dalam peti ais sblm dibulat2.
1.kisar isi ikan,gula,garam,bawang putih, lada hitam, & ais hingga lumat dlm pengisar makanan(food processor).
2.masukkan tepung jagung & tepung kanji & kisar hingga sebati.
3.rehat beberapa jam dalam peti ais sblm dibulat2.
#pot plastik utk sukat beras yg sedia ada dlm rice cooker.
No comments:
Post a Comment