BAHAN-BAHANNYA :
• 1/2 paket bihun (direndam hingga lembut)
• 3 pokok sawi (dihiris)
• 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
• Suku labu bawang besar (ditumbuk)
• 1/2 sdk serbuk cili
• Stok ayam pekat maggi,sos tomato,kicap manis dan kicap cair secukupnya
• daun sup dan daun bawang
• minyak untuk menumis
• air secukupnya
• garam
CARA-CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga garing.Masukkan air, serbuk cili dan didih sebentar.
2. Tambahkan sos – sos, dan kicap. Kacau hingga rata.Masukkan sawi dan perasakan garam. Angkat apabila bihun telah lembut.
3. Tabur daun sup dan daun bawang dan telur dadar sebelum menghidang.
Telur dadar
1 biji telur
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 sudu besar minyak
cara
1. Panaskan minyak di atas api yang kecil.dan lenggangkan kuali.
2. Masukkan campuran telur itu dan lenggangkan kualinya biar telurnya merebak rata-rata.
3.
Apabila bahagian bawahnya.telah masak tetapi belum kuning. Balikkan
telur dadar itu dengan berhati-hati. Masakkan dengan cara yang sama
& angkat dari kuali dengan berhati-hati supaya tidak pecah.
4. Gulung dan potong nipis..
No comments:
Post a Comment