resepi diubahsuai daripada ex-classmateku Puan Nona Nawi
Kek gula hangus
Bahannya:
2 cwn gula pasir,
2 cwn air,
1 1/2 tepung gandum (di ayak),
10 biji telur,
setengah tin susu pekat,
4 sudu besar margerin planta,
soda bikarbonat 2 sudu KECIL,
2 sudu besar esen vanilla.
#pastikan semua bahan adalah fresh dan bukan stok lama
# gunakan cawan yg sederhana saiz nya dan bukan yg terlalu besar.
# gunakan cawan yg sederhana saiz nya dan bukan yg terlalu besar.
Utk membuat gula hangus:
Masak gula dgn api sederhana sehingga gula bertukar menjadi perang kehitaman dan berbuih,
dgn perlahan2 masukkan air(hati2)cara membuat:
pukul planta dgn susu sehingga kembang,
pukul telur sehingga kembang dn mskkan vanilla.
Campurkan adunan planta tadi dgn adunan telur serta masukkan tpg gandum dn soda.
apabila gula hangus sudah cair kesemuanya masukkan ke dlm aduna tepung tadi dn pukul dgn sebati. Rehatkan selama 3 jam.
apabila gula hangus sudah cair kesemuanya masukkan ke dlm aduna tepung tadi dn pukul dgn sebati. Rehatkan selama 3 jam.
sapukan bekas dgn planta untuk elak drp melekat.. bakar degn oven dgn suhu sederhana panas atau bakar menggunakan "periuk bengkang" dgn api yg kecil selama 40 min....Selamat Mencuba!!!!
No comments:
Post a Comment