Tuesday, July 26, 2011

Karipap pusing

 *** cawan yg saya gunakan ialah pot beras yg sedia ada dalam rice cooker
Bahan A (Doh Minyak)
***4 cawan   @ 400g tepung gandum
1 cawan air suam
Suku  cawan minyak masak
Setengah sudu KFC  garam
* Gaul tepung dan minyak masak. Masukkan bancuhan air dan garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati. Apabila adunan sudah jadi doh jangan lagi ditambah air. Buatkan bebola2 kecil. (buat 8 bebola kecil)
Bahan B (Doh shortening[lelemak sayur])
1 cawan @ 100g tepung gandum
1 sudu besar shortening

* Gaul & uli hingga menjadi doh yg tak melekit. Sekiranya adunan belum jadi doh, tambahkan shortening. Buatkan bebola2, lebih kecil dari doh minyak. (buat 8 bebola kecil)

Cara:
Ambil setiap bebola dari doh shortening dan masukkan ke dalam bebola minyak yg telah dileperkan hingga menjadi satu bebola yg besar.

Ulang hingga kesemua bebola habis digunakan.
Kemudian ambil sebiji bebola tadi dan canaikan hingga menjadi persegi empat. 
Sesudah itu gulung doh tadi dari kiri ke kanan hingga menjadi seperti swiss roll. 
Setelah itu canai lagi (memanjang) lalu digulung dari kiri ke kanan sekali lagi.

Akhir sekali, potonglah doh ini kpd 4 bahagian mengikut saiz karipap anda. Buat seperti ini kpd kesemua bebola tadi hingga selesai.

Ambil satu gulungan yg telah dihiris/potong tadi dan canai leper. 
Masukkan inti dan tutupkan semula dgn kemas. 

 

Kelimlah dgn teliti
.
Apabila kesemua doh/bebola dah selesai, bolehlah digoreng dgn api yg sederhana.
Karipap ini boleh disejukbekukan.

inti ubi keledek
setengah kilo ubi keledek
satu keping dada ayam(hiris kecil & nipis)
setengah paket serbuk kari ikan
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar sederhana besar
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
1 cawan air(anggaran sahaja)
garam
gula

cara
1. ubi dibersihkan,dibuang kulit & dipotong dadu.
2. Bawang putih & bawang besar dimayang halus.
3.Tumis bawang sehingga garing.
4. Masukkan rempah kari,tambah setengah cawan air & biarkan rempah masak.
5. Masukkan ubi & isi ayam.
6. Masukkan air. Anggaran air boleh menenggelamkan uibi
7. Masukkan gula & garam secukup rasa

inti sardin
1 tin besar sardin(asingkan sos & ikan. Ikannya dihancurkan)
2 biji besar saiz besar(dimayang)
2 tangkai cili merah.(buang biji & mayang halus)
1 biji limau nipis(perah & ambil jusnya)
2 sudu minyak untuk menumis
garam.

cara
1.Tumis bawang besar.& cili sehingga naik bau.
2. Masukkan isi ikan,jus limau nipis & sos ikan
3. Perasakan garam.

No comments:

Post a Comment