Mi Tomyam
Bahan-bahan
- 1 mangkuk kecil mi kuning (cuci dan di toskan)
Kuah
- setengah keping dada ayam
- 7 biji bebola daging
- 2 ekor udang saiz besar
- 1 ekor sotong putih (bersihkan, buang kulit & potong kecil)
- 3ulas bawang putih
- 3 batang serai (1 diblend, 2 diketuk)
- setengah biji tomato
- 1 biji cili merah
- 2 biji cili api (mau pedas tambah kuantitinya)
- 7 helai daun limau purut (saiz kecil)
- 1 biji limau kasturi saiz sederhana (ambil jusnya)
- garam secukup rasa
- 3 mangkuk kecil air atau secukupnya
- 3 tangkai sawi (bersihkan & potong pendek2)
- setengah biji bawang besar(belah empat)
Cara-cara
- Kisar 3 ulas bawang putih, 1 biji cili merah, 1 batang serai, setengah biji tomato & 3 helai daun limau purut bersama 1 mangkuk air..
-
Panaskan bahan2 kisar hingga wangi,
masukkan serai yg diketuk. Kemudian masukkan 2 cawan. air
- Apabila mendidih, masukkan bebola daging.
- Kemudian masukkan isi ayam, sotong, udang & mi kuning. Biarkan seketika & masukkan 4 helai daun limau purut yang dikoyak2, bawang besar, cili api yg dipatah2 & jus limau kasturi.
- Perasakan dengan garam & masukkan sawi.
- Matikan api.
- Siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment