Sup Tulang Seladang
Bahan - bahan
1 kg tulang seladang
2 biji buah keras ditumbuk halus
1 sudu besar biji jintan manis ditumbuk halus
1 sudu besar biji ketumbar ditumbuk halus
5 biji bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
setengah labu bawang besar dimayang
2 inci halia diketuk
1 batang serai diketuk
1 paket sup bunjut tulang adabi (dalamnya sudah ada bunga lawang, cengkih, pelaga dan kulit kayu manis)
2 sudu minyak masak untuk menumis
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit ajinomoto @ 2 sudu besar stok ayan pekat maggi (pilihan)
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang,bunga lawang, cengkih, pelaga dan kulit kayu mans .
2. Apabila bawang kekuningan, masukkan bahan yang ditumbuk.
3. Masukkan secawan air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan tulang, halia, serai, sup bunjut, gula dan air(banyaknya sehingga menenggelamkan tulang)
5. Biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk.
6. Masukkan garam, ajinomoto @ stok ayam.
7. Hidangkan bersama bawang goreng, hirisan daun sup. dan daun bawang.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment