2 cawan tepung gandum
suku cawan susu cair
setengah sudu teh garam
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu besar planta
7 helai daun pandan saiz sederhana
sedikit minyak masak
gula untuk inti
Cara-cara
1. Daun pandan dipotong dan dikisar bersama 2 cawan air dan ditapis.
2. Bancuh tepung gandum bersama air daun pandan, susu cair, garam, planta dan telur.
3. Tapis adunan.
4. Panaskan acuan cara atau acuan bahulu cermai. Gunakan api yang kecil.
5. lengser acuan dengan minyak dan tuangkan adunan ke dalam acuan.
6. Masukkan setengah sudu kecil gula ke dalam setiap bunga acuan dan tutup dengan tudungnya @ tudung
periuk.
7. Apabila sudah masak, angkatlah dan ulangi langkah 5 dan seterusnya sehingga adunan habis.
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment