Kuih Akok
Kuih tradisional orang Kelate. Manis & lemak. Agak lama sudah mencari resepi kuih ini. Akhirnya ketemu jua dalam myresepi oleh zaliana@myresepi.com. Namun begitu, kuantiti bahan-bahan diubah suai untuk kesesuaian rasa seorang perantau dari Kelate yang tidak gemar manissss tersangat.
Bahan
- 5 biji telur(gred A)
- 1 cawan pati santan
- 1 cawan air biasa
- 1 cawan gula melaka( sederhana pekat)
- setengah cawan tepung gandum
- 1 helai daun pandan- disiat-siat
- 1 sudu KFC garam halus(saya guna jenama Halal Gel)
Cara-cara
- Masak air bersama daun pandan hingga mendidih. Tutupkan api.
- Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan gula melaka, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
- Panaskan acuan baulu cermai di atas api dapur gas(api kecil). Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.Kuih ini boleh juga dibakar dalam oven.
- Isi penuh acuan. Tutup dengan tudung periuk dan bakar sehingga masak. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan daripada acuan kuih ini akan sedikit mengecut.
No comments:
Post a Comment