Monday, August 18, 2014

MI UDANG

Bahan-bahan

  • 1 mangkuk kecil mi kuning (cuci dan ditoskan)
Kuah
  • 5 ekor udang saiz besar(belah belakang)
  • 5 ekor udang saiz kecil(belah belakang & buang cengkerang kepalanya)
  • 3ulas bawang putih*
  • setengah labu bawang besar*
  • setengah biji tomato holland*
  • 1 sudu besar udang kering* (bahan * dikisar)
  • 5 sudu besar cili kering kisar(mau pedas tambah kuantitinya)
  • garam  secukup rasa
  • 3 mangkuk kecil air atau secukupnya
  • 3 tangkai sawi (bersihkan & potong pendek2)  
  • 5 biji bebola ikan
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu kicap manis (pilihan)
  Hiasan
  •  daun sup
  • bawang goreng     

Cara-cara
  1. Kisar bawang putih, setengah biji tomato, udang kering, bawang besar & sedikit air..
  2. Tumis bahan2 kisar hingga wangi dan garing, Kemudian masukkan 5 sudu besar cili kering kisar. Didihkan bersama 1 mangkuk. air
  3. Apabila mendidih, masukkan udang. Angkat semua udang apabila kepalanya telah bertemu dengan ekor. Kepala udang  kecil dikisar bersama 2 mangkuk air.
  4. Masukkan air udang tadi & didihkan.
  5. Masukkan mi kuning. Kemudian masukkan bebola ikan, udang2 dan sawi.
  6. Perasakan dengan garam..
  7. Matikan api.
  8. Hias dengan daun sup & bawang goreng.
  9. Siap untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment