Saturday, October 12, 2013

KEK SNOW CHEESE



KEK SNOW CHEESE
Resipi kek: Pn Rohaimi Ahmad
Resipi topping cheese: suka-suki

Bahannya:
200g cream cheese tatura
300 ml susu segar@susu cair tin
100 g mentega atau marjerin
100 g tepung gandum
100 gram gula halus
4 biji telur saiz A ( saya guna 5 biji telur saiz B)
1st esen vanila
1st jus lemon( saya guna limau nipis saja sebab itu aje yang ada)

Cara2nya:
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia xjatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan esen vanila/jus lemon, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. sapu acuan kek dengan marjerin dan taburkan tepung disekelillingnya @ lapik dengan baking paper. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 150'c guna api ATAS BAWAH selama 1jam @ sehingga btul2 masak dn menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Biarkan kek didlm loyang nmpk lekang barulah senang dikeluarkan dn dapatlah tepi2 kek yg licin gitu..JGN GATAL TGN NK MENCUNGKIL2 TEPINYA..KANG COMOT XLICIN LAK TEPI2 KEK TU..

Topping
250 gram cream cheese Philadelphia
200ml susu pekat manis
Parutan cheddar cheese- untuk hiasan

Cara2.
1. Pukul cheese dan susu pekat manis hingga sebati.
2. Hias kek mengikut kreativiti dan tabor parutan cheddar cheese.
3. Simpan dalam peti ais.

Saturday, October 5, 2013

NASI HUJAN PANAS

Bahan-bahan ( 5 orang)

  • 4 cawan beras basmati
  • 5 cawan air 
  • suku cawan susu cair
  •  1 sudu KFC garam
  • pewarna merah, kuning dan hijau 
  • [bahan tumis]
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga 
  • 1 helai daun pandan
  • [bahan hias]
  • bawang goreng
  • kismis

Cara-cara

  1. Cuci beras dan toskan.
  2. Mayang bawang besar.
  3. Panaskan minyak sapi dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi.
  4. Masukkan beras dan gaul rata.
  5. Masukkan air.
  6. Masaklah nasi sehingga masa. Apabila nasi hampir masak curahkan susu cair di atasnya.
  7. Apabila nasi kering,  titikkan 1-2 titik pewarna kuning, merah dan hijau di tempat yang berasingan. 
  8. Apabila dah masak, gaulkan nasi untuk mendapatkan nasi yang berwarna-warni.
  9. Hiaslah dengan bawang goreng dan kismis jika suka. 

Friday, October 4, 2013

NASI LEMAK PANDAN


Bahan-bahan

Nasi [untuk 4-5 orang]
2 pot beras herba ponni
setengah pot santan segera segar
1 sudu kfc garam
5 helai daun pandan saiz sederhana [kisar bersama 1 cawan air biasa + tapis= jus pandan]
pewrna hijau epal [kalau suka]

Cara-cara
1. Bersihkan beras.
2. Masukkan santan, jus pandan dan air sehingga no. 4 di periuk nasi, garam  dan tanak sehingga masak.

* sekiranya anda menggunakan beras biasa masukkan air mengikut sukatan biasa anda.
* pot ialah bekas sukat beras yg sedia ada dalam periuk nasi

Sambal Bilis
2 pot ikan bilis
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit belacan
sedikit ikan bilis
gula melaka
1 sudu besar kicap manis
setengah pot minyak masak
sedikit asam jawa
2 pot cili kisar

Cara-cara
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak.Goreng ikan bilis hingga separuh garing. Angkat.
1. Kisar bawang putih, setengah biji bawang besar, sedikit ikan bilis dan belacan.
2. Tumis bahan kisar  ikan bilis & setengah biji bawang besar yang dimayang sehingga wangi & bertukar warna kekuningan.
3. Masukkan cili kisar & 2 pot air. Biarkan mendidihkan. Masukkan asam jawa, gula melaka, kicap, ikan bilis yang digoreng tadi & daun pandan. Kecilkan api & biar lama sedikit masaknya. Kalau suka pedas, lebihkan cili. Kalau suka manis lebihkan gula melaka.

SELAMAT MENCUBA