Sunday, September 29, 2013

KEK PELANGI


Bahan-bahan ( Saiz Loyang: 8” ) 
BAHAN – BAHAN KEK:
  • 375 gram vanilla sponge mix [tepung optima]
  • 6 biji telur gred B
  • 90 gram air
  • 120 gram mentega yang telah dicairkan[panaskan sehingga cair dengan api perlahan]
  • 6 jenis pewarna (biru tulin, merah,pink,hijau,kuning telur dan ungu) brand Star Brand(kecuali ungu tanpa brand)
Cara – cara kek
  1. Campurkan telur, air dan vanilla sponge mix, pukul hingga gebu dan bertanduk.
  2. Kemudian masukkan mentega yang telah dicairkan dan kacau sedikit.[kaup balik sahaja].
  3. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama. 
  4. Tuang 1 adunan ke dalam loyang 8" yang telah disapu dengan mentega dan dilapik dengan baking paper.
  5. Bakar dengan suhu 170 C selama 12 minit dengan api atas bawah.[bergantung pada jenama oven masing2] @ sehingga masak. Ulangi untuk adunan 2 dan seterusnya. Gunakan loyang yang sama saiz. Saya guna 3 loyang yang sama saiz. Setiap loyang 2 kali dibakar.
  6. Kek yang telah masak dibiarkan sejuk. Buang permukaan atasnya( supaya kek betul2 melekat antara 1 lapis dengan lapis yang lain). Simpan kek di dalam peti sejuk selama beberapa jam. Lapik setiap kek dengan plastik agar tidak melekat.
TOPPING:
  • 250 gram cream cheese Tatura
  • 120 gram gula castor
  • 120 gram mentega 
Cara-cara
  1.  Pukul semua bahan sehingga gebu dan ringan.

Untuk melapis.
  1. Mulakan dengan satu lapis kek mengikut warna kegemaran.
  2. Sapu sedikit cream cheese di atasnya dan ratakan.
  3. Letak lapisan kek yang berwarna lain pula di atasnya dan ulang langkah ini hingga habis.  Kemaskan kek dengan menyapu keseluruhan cream cheese tadi di sekeliling kek.
  4. Hias mengikut kreativiti masing-masing.