Saturday, October 1, 2011

Kari Tulang Rusa @ Payau


Bahan
Setengah kilo tulang rusa (direbus dalam periuk selama 30 minit bersama air & 1 batang serai)
10 ulas bawang merah saiz sederhana( 7 ulas dimayang & 3 ulas diblend)
7 ulas bawang putih(4 ulas dimayang & 3 ulas diblend)
halia sebesar ibu jari kaki ( separuh dimayang & separuh diblend)
3 sudu besar serbuk kari daging Adabi @ Faiza
2 biji bawang besar bombay saiz sederhana (diblend)
lengkuas sebesar ibu jari (dihiris nipis)
sedikit gula melaka
garam secukup rasa
sedikit asam jawa
3 sudu minyak masak untuk menumis
1 cawan santan segera segar

Cara-cara
1. Panaskan minyak masak & tumis bawang merah, bawang putih & halia yang dmayang.
2. Apabila agak garing masukkan bawang merah,bawang putih, halia & bawang besar yg diblend.
3. Setelah agak garing, masukkan serbuk kari & gaul bersama bahan tumisan & masukkan 2 cawan air.
4. Biarkan mendidih selama 10 minit.
5. Masukkan tulang dan gaul rata & masukkan air sehingga tulang tenggelam. Jangan masukkan air rebusan tulang kerana banyak lemak & minyak.
6. Biarkan mendidih & masukkan gula melaka & lengkuas.Tutup periuk.
7. Apabila daging agak empuk, masukkan santan. Sekiranya kuah agak kering, tambahakan air sehingga tulang tenggelam.
8. Masukkan asam jawa & perasakan garam.

* boleh masukkan 1 helai daun pandan yg dicarik2 utk mewangikan kari.
* boleh guna tulang lembu @ kerbau @ kijang